QRV worden met DAPNet

Dank zijn Jonathan G4KLX maakt DAPNet een explosieve groei door. Jonathan heeft namelijk ondersteuning voor DAPNet in zijn MMDVM-software geïmplementeerd. Daardoor kunnen hotspots zoals de MMDVM_HS_HAT en MMDVM_HS_Dual_HAT in de idle-tijd ook als DAPNet-zender dienen.

Daarvoor is wel een DAPNet-account noodzakelijk! Dit account kan aangevraagd worden via de support site van de RWTH Aachen. Gebruikers in de Benelux kunnen ook terecht bij Tom ON3DHC. Van belang is dat eerst een account aangevraagd wordt, en dan pas de functionaliteit in Pi-Star ingeschakeld wordt! Recentelijk is het netwerk ‘gebombardeerd’ met inloggende hotspots met incorrecte gebruikersnaam en wachtwoord. Daardoor ontstond een soort zelf-gegenereerde DDOS-aanval. Vandaar dat een vangnet ingebouwd is, waardoor slechts een maximaal aantal login attempts ondernomen kan worden. Daarna komt het IP-adres op een blocklist te staan en worden geen logins van dit adres meer toegestaan. Om dit op te lossen, zal dan een ticket bij de RWTH Aachen gemaakt moeten worden.

Waaruit bestaat een login?

Het begint met een gebruikersnaam (de amateur call) en een wachtwoord waarmee men zich als gebruiker inlogt. Als men als gebruiker een pager heeft, wordt deze als zijnde ‘ontvanger’ aan het gebruikersaccount gekoppeld. Op dat moment is men dus als gebruiker in het netwerk bekend, en kan men berichten ontvangen die aan de gekoppelde pager verstuurd worden. De inlognaam en het wachtwoord van het gebruikersaccount zijn NIET te gebruiken om de hotspot in te loggen!

Aan het gebruikersaccount kan vervolgens ook een zender gekoppeld worden. Deze zender heeft een eigen gebruikersnaam en wachtwoord, waarmee deze zich als zender met het netwerk verbindt. Met de inloggegevens van een zender kan men dus NIET op de website van DAPNet inloggen! De login / call van de zender met hierbij de ‘Authentication key’ worden door DAPNet verstrekt en dienen om de hotspot te laten inloggen.

Vervolgens worden zenders aan één of meerdere zendergroepen gekoppeld. Het is niet mogelijk om een bericht direct via een specifieke zender te versturen. Berichten worden altijd aan een zendergroep gestuurd. Vervolgens worden de berichten dan door alle zenders in de betreffende groep uitgezonden. Zo zijn er groepen op land-, provincie- en gebruiksdoel-basis. Voor Nederland zijn alle zenders onderdeel van de groep ‘pa-all’, maar ook van de groep voor betreffende provincie waarin de zender zich bevindt, bijvoorbeeld ‘pa-lb’ voor Limburg of ‘pa-fr’ voor Friesland.

Het lijkt misschien onhandig om met twee sets loginnamen en wachtwoorden te werken. Dit is echter gedaan omdat een gebruikersaccount dat op de website kan inloggen, bij een natuurlijk persoon hoort. Een zender hoeft niet in het gebruikersgedeelte te kunnen inloggen, maar een gebruiker hoeft niet in het zendergedeelte te kunnen inloggen. Daarbij komt dat een zender meerdere beheerders kan hebben, en dat een beheerder meerdere zenders kan hebben.

Dus als je QRV wilt zijn via DAPNet:

  1. gebruikersaccount aanvragen;
  2. als je een pager hebt eveneens je RIC aan het account laten koppelen;
  3. een zender laten aanmaken;
  4. en pas na ontvangst van de gebruikersnaam en ‘Auth. key’ deze functie in Pi-Star activeren.

Handige links:
Duitse DAPNet-website (meertalig)
Belgische DAPNet-website
DAPNet wiki
DAPNet support tickets

Dit bericht is geplaatst in PE2KMV blog. Bookmark de permalink.