Nederlands-Duitse samenwerking!

Al eerder was bekend dat aan de oostkant van onze landsgrenzen nog steeds volop ontwikking op gebied van paging hard- en software plaatsvindt. En aangezien de berichten op de website van de RWTH-Aachen veelbelovend uitzagen, zijn PD1AEF en PE2KMV op 19 april de grens overgestoken. Bij het Institut für Hochfrequenztechnik werden we hartelijk ontvangen door Ralf DH3WR, een van de drijvende krachten achter de recente ontwikkelingen.

We maakten kennis met de verbluffende eenvoud van de hardware en de doordachtheid van de nieuwe software waarmee de huidige systemen in de lucht zijn. De hardware is momenteel gereduceerd tot een Raspberry Pi met een PTT-schakelingetje en natuurlijk een zender op 439.9875 MHz en 4.5 kHz zwaai. Op deze RPi draait onder (bijvoorbeeld) Raspbian de toepassing ‘Unipager’. Op de achtergrond verbindt Unipager zich met een core server en zorgt voor de aansturing van de zender. Tevens biedt Unipager een (lokale) webpagina waarmee e.e.a. geconfigureerd kan worden en waarmee eveneens bij wijze van test berichten direct verstuurd kunnen worden.

De core server is deel van een groter geheel. Op een core server loggen meerdere transmiter-sites in, die vervolgens door de core centraal aangestuurd worden. De core server beheert gebruikersaccounts, zendergroepen, berichtenrubrieken en timeslots. Waar de Unipager-interface bedoeld is om via de eigen zender (test-)berichten te verzenden, kan via de core-webpagina ook via andere zendersites of een groep van zendersites verzonden worden. Door zenders te groeperen worden berichten grofweg gefilterd en in de juiste richting gestuurd. Zo is het niet zinvol een KNMI-weerbericht via alle zenders in Duitsland uit te zenden.

De grote kracht van het huidige Duitse pagernetwerk zit in de mogelijkheid om via een API berichten uit (nagenoeg) elke bron naar de core server te sturen en (via een geselecteerde zendergroep) uit te laten zenden. Op die manier kunnen namelijk de bestaande Nederlandse toepassingen (bijvoorbeeld de propagatie waarschuwingen van PE1ITR) toch uitgezonden worden.

Vanwege ons enthousiasme bood Ralf DH3WR gelijk aan om accounts voor ons aan te maken zodat we gelijk van start konden gaan. Dank zijn Github en Debian repositories is het installeren van Linux-software tegenwoordig een koud kunstje. Hardwarematig werden de Arduino’s afgekoppeld en kwam het ‘Gascop’-printje weer uit de kast. Omdat de UniPager software een wat andere blokgolf afgeeft dan de GASCOP toepassing, is in dit geval de opamp op de GASCOP-print overbodig. Vandaar dat in deze testrun het IC verwijderd is en in- en uitgang onconventioneel door een jumper doorverbonden zijn.

De RTL-dongle op deze foto heeft overigens niets met de DAPNET-configuratie te maken: op dezelfde Pi draait eveneens een ADS-B ontvanger.

Op dezelfde dag van het bezoek aan de RWTH hadden PD1AEF en PE2KMV hun POCSAG-zenders in de lucht, gelinkt aan het Duitse netwerk!

Dit bericht is geplaatst in PE2KMV blog. Bookmark de permalink.