Complete DAPNet zender

Na veel plannen, verzamelen, boren en zagen is hij gereed: een POCSAG-zender voor DAPNet, compleet met voeding, Raspberry en eindtrap in een 19″-behuizing.

Voeding

Om alles zo compact mogelijk te houden heb ik besloten om een geschakelde voeding in de kast in te bouwen. Dat betekent dus dat op verantwoorde manier netspanning tot in de behuizing gelegd moet worden. Dit heb ik gedaan met behulp van een C-14 chassisdeel met ingebouwde dubbelpolige schakelaar en een houder voor een glaszekering. Door middel van korte 1.5mm2 kabeltjes met kabelschoentjes zijn de pennen van de inkomende netspanning via de geïntegreerde zekeringhouder met de dubbelpolige schakelaar verbonden. Vanuit de schakelaar gaan eveneens twee kabeltjes met kabelschoentjes naar de netvoeding. Deze voeding is een kleine 12V / 10A voeding die momenteel voor weinig geld overal te koop is. De 12V-uitgang is nogmaals met 4A afgezekerd, voordat de spanning verder verdeeld wordt.

Dat betekent dat in de behuizing een aantal 12V-gebruikers ondergebracht zijn:

 • ventilator
 • datazender
 • eindtrap
 • Raspberry-voeding

Deze verbruikers krijgen hun spanning netjes via twee klemmenreeksen om de bekabeling overzichtelijk te houden.

Voor de Raspberry Pi moet van 12V ook nog 5V gemaakt worden. Hiervoor heb ik online een powerconverter gevonden, die 5V met maximaal 3A afgeeft: ruim voldoende voor de RPi.

Raspberry Pi

De RPi is zonder verdere behuizing in de 19″-kast gemonteerd. De voeding komt zoals eerder beschreven van een 12V naar 5V converter waaraan een micro-USB-connector gesoldeerd is. De ethernet-poort is d.m.v. een patchkabel en een doorvoer aan de achterzijde naar buiten geleidt.

Als POCSAG-encoder zijn een aantal opties mogelijk. De meest eenvoudige oplossing is het gebruik van de geluidskaart van de RPi. Echter is bij deze configuratie gekozen voor de ‘C9000-interface‘ op basis van een Atmel. Het DAPNet-team in DL heeft dit bordje in eerste instantie ontworpen om de oude Ericsson C9000-zenders te kunnen blijven gebruiken. Echter is dit ontwerp met minimale aanpassing ook in combinatie met andere datazenders bruikbaar.

Een kleine aanpassing is nodig aan de transistor die het FSK-signaal schakelt. Doordat deze tussen 0V en 5V schakelt, maakt de datatransceiver een te grote zwaai. Daarom heb ik tussen collector en emitter een weerstand van 100 Ohm gezet waarmee de zwaai van de zender gereduceerd wordt. De nette oplossing is uiteraard hier een trimpot op te zetten.

Op de SD-kaart van de RPi komt eerst Raspbian waarna:

 • d.m.v. raspi-config SSH en eventueel VNC geactiveerd worden;
 • alle updates uitgevoerd worden;
 • ‘git’ geïnstalleerd wordt;
 • ‘unipager’ geïnstalleerd wordt (hier is een complete beschrijving te vinden);

Belangrijk:

De voorlaatste paragraaf van de installatie-instructies bevat twee cruciale stappen:

 • in bestand /boot/config.txt –> toevoegen: enable_uart=1
 • in bestand /boot/cmdline.txt –> verwijderen: console=ttyXXX,115200
 • reboot

Als dit niet gedaan wordt, kan de zender ongecontrolleerd gaan zenden.

HF-gedeelte

Als zender is een Chinese Friendcom FC301/D gebruikt. Via een computer zijn in dit zendertje frequenties en uitgangsvermogens te programmeren. Via een DB-9 connector worden voeding, PTT en signaal aangesloten. Omdat de pennen van de 12V-voeding erg dicht bij de data-aansluitingen liggen, is het niet onverstandig deze pennen met een stukje krimpkous te isoleren.

Ondanks dat 5W uitgangsvermogen van de FSK-zender voor lokaal gebruik prima is, is nog een eindtrap van DF2FQ erachter gezet. Deze geeft bij 5W in, ongeveer 40W uitgangsvermogen. Aan deze eindtrap is een flink koelblok gemonteerd, aangezien deze eindtrappen graag voor packet gebruikt worden / werden. Omdat de TX-tijd bij POCSAG-uitzendingen echter kort is, is dit in feite overgedimensioneerd.

Dit bericht is geplaatst in PE2KMV blog. Bookmark de permalink.