Analoge APRS berichten naar DMR

Enige tijd was ik op zoek naar een mogelijkheid om SMS berichten te kunnen sturen naar mijn DMR TYT MD-380 portofoon. Nu blijkt dat er een koppeling is tussen het APRS netwerk en DMR repeaters die zijn aangesloten op het Brandmeister netwerk. Op deze manier kan je op 144.800 met 1200 packet een APRS bericht sturen naar een DMR portofoon en ook andersom van een DMR portofoon naar een APRS station. Hiervoor moet wel eea worden ingesteld aan de DMR kant.

Ik ga ervan uit dat je al een DMR zendontvanger hebt en een CCS7 nummer. Hiermee ben je al QRV op het DMR netwerk.

De volgende stap is het Brandmeister Netwerk vertellen welke zendontvanger je gebruikt. Dit is belangrijk omdat de verschillende merken DMR zendontvangers een verschillende manier hebben om SMS berichten te ontvangen. Ook dien je aan te geven onder welke roepnaam+ssid  je de berichten van het aprs netwerk wil doorsturen naar het dmr netwerk. Deze twee zaken dien je aan te geven in de dmr selfcare. (Wel even een account aanmaken als je die nog niet hebt): https://www.dstar.su/selfcare/#hdmr

Ik heb in de selfcare aangegeven dat ik een Chinese portofoon gebruik en dat mijn aprs call PE1ITR-13 is. Zie plaatje hieronder.

selfservice

Ook belangrijk is dat het Brandmeister  netwerk moet weten bij welke DMR repeater je uithangt. Dus even de PTT inknijpen als je in bereik bent; de geavanceerde DMR zendontvangers doen dit vanzelf, maar mijn goedkope chinese portofoon niet. Om niemand te storen doe ik dat meestal op gespreksgroep 9 slot 2.

APRS to DMR

Berichten van het APRS netwerk naar DMR hebben het standaard APRS format. Ik heb bv in de selfcare aangegeven dat ik bereikbaar ben onder PE1ITR-13.  Een bericht heeft in aprs dan het volgende format:

:PE1ITR-13:Hallo 123

Hieronder het berichtenformat zoals beschreven in de APRS documentatie

aprs_message_format

DMR to APRS

Stel ik wil een bericht sturen naar PD2CWM-7. Maar een bericht aan in de DMR zendontvanger met het volgende format:

PD2CWM-7 Hallo 123

En stuur dit bericht naar 5057.

Een voorbeeld

In het voorbeeld wordt een bericht gestuurd met een Yaesu FT2D portofoon en ontvangen door een TYT MD380 portofoon. Het bericht wordt door PD2CWM-7 uitgezonden op 144.800MHz met 1200baud packet en zo opgepikt in het APRS netwerk.

20160329_210541

Het bericht met de tekst “test aprs porto to dmr porto” op de FT2D wordt gestuurd naar PE1ITR-13.

20160329_210213

Het bericht wordt meteen ontvangen op de TYT MD-380.

20160329_205956

Toepassingen

Ik wilde ook mijn propagatie waarschuwingen waarover eerder in blog is geschreven op mijn DMR porto ontvangen. Doordat er een koppeling is tussen het APRS en DMR netwerk kan ik deze waarschuwingsberichten als APRS bericht op het aprs netwerk zetten en op deze manier naar mijn DMR porto sturen. Ik heb nu een extra mogelijkheid hiervoor gemaakt in het propagatie alert systeem en nu is het mogelijk deze berichten ook op je DMR porto te ontvangen. Het enige wat het systeem hoeft te weten welke callsign+ssid de berichten doorstuurt naar het dmr netwerk. mocht je ook sporadic-e meldingen willen ontvangen laat even weten dan voeg ik je call+ssid toe aan het alert systeem.

20160321_144314

Ervaringen

Bovenstaand systeem werkt heel goed en er zit bijna geen vertraging tussen het moment dat een bericht wordt verzonden en ontvangen. Berichten worden niet bewaard dus als je even buiten bereik bent kan het zijn dat je een bericht mist.

De verbinding met de DMR repeater moet goed zijn. Bijvoorbeeld wanneer ik slecht bereik heb en de spraak alleen decodeert door de portofoon op het beste signaal te positioneren dan is dit meestal niet goed genoeg om sms berichten te ontvangen.

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in PE1ITR blog met de tags , , . Bookmark de permalink.