Inleiding

In 2014 kwamen in Zuid-Limburg per toeval twee zendamateurs met elkaar in contact over het onderwerp POCSAG-paging. In het laatste decennium van de vorige eeuw was dit onderwerp in Duitsland een hot topic, maar in Nederland heeft dit nooit werkelijk aandacht gekregen. Toch waren hier en daar amateurs die op eigen houtje hiermee experimenteerden. Vanuit Duitsland werden ideeën en hardware geïmporteerd, waarmee op kleine en individuele schaal werd geëxperimenteerd.

En zoals bij zoveel knutselprojecten verdween e.e.a. ook weer in kasten, dozen en kisten. Door een advertentie voor tweedehands spullen op internet kwamen echter twee amateurs met elkaar in contact, en al snel werden de oude projecten weer opgelepeld. En daarmee bleek ook dat ideeën wel vaker verstoffen, maar niet verdwijnen. Oude apparatuur had de jarenlange opslag wonderbaarlijk goed doorstaan. Eerste tests waren hoopvol, en daarmee ontstonden ook plannen om de oude projecten nieuw leven in te blazen met nieuwe hard- en software.

Al gauw werden nog een stel andere zendamateurs opgetrommeld en enthousiast gemaakt om paging voor zendamateurs ook in Nederland gestalte te geven. De toepassing: die is legio! Te denken valt aan geautomatiseerde meldingen uit DX-clusters, satellietmeldingen, meteogegevens, skeds etcetera.