KPC9612

De Kantronics KPC9612 / KPC9612+ is een TNC die eveneens de mogelijkheid heeft POCSAG-berichten te versturen. Hiervoor moet wel een geschikte firmware-versie voorhanden zijn. Op de webpagina van Kantronics is een goed overzicht van firmware-versies beschikbaar:

Firmware is overigens niet van de webpagina van Kantronics te downloaden!

Onderstaande beschrijving heeft betrekking op de KPC9612 (non-plus)

Bij het updaten van de firmware van versie 7 naar 8.2 kwam een eigenaardigheid aan het licht. Na het branden van een EPROM wilde de TNC niet opstarten met firmware 8.2. Na het terugplaatsen van de versie 7 EPROM, startte de TNC als verwacht.

Na veel zoeken bleek de nieuwe EPROM een pincompatible exemplaar van 2 MB te zijn, terwijl de originele EPROM een 1 MB uitvoering was. Dit leek in eerste instantie geen probleem op te leveren, alleen wilde de TNC met geen mogelijkheid opstarten. Het probleem moest dus wel die grotere EPROM zijn.

Een zoektocht op internet bracht een handleiding van een iets ander type van de 9612 naar boven (waarschijnlijk is er ooit een revisie geweest). Deze handleiding was maar ten dele bruikbaar, aangezien hierin bijvoorbeeld een EPROM van het type 27C512 voor de firmware aangegeven werd. Dit is dus wel een compleet ander, niet pincompatible type! Echter werd in deze handleiding ook de betekenis van jumper J13 uitgelegd. Deze jumper was al opgevallen, echter was de werking hiervan niet meteen duidelijk.

Rechtsonder in beeld: jumper J13

Volgens de handleiding moet echter met deze jumper onderscheid gemaakt worden tussen EPROM’s groter of kleiner dan 1 MB. Als de jumper in stand ‘1’ staat, verwacht de TNC een EPROM van 1 MB of kleiner in het socket. Stand ‘2’ geeft aan dat de EPROM groter dan 1 MB is. Na het veranderen van de stand van de jumper (TNC spanningsloos maken!) dient een harde reset uitgevoerd te worden. Daarna start de TNC met de nieuwe firmware probleemloos op.